In de drukte van ons bestaan hebben we regelmatig behoefte aan bezinning en inspiratie. Om rust en afstand te nemen en onze eigen stem weer te horen. Van oudsher zijn dit momenten om de natuur in te gaan of op pelgrimstocht. De ruige wildernis, de eenzaamheid van de berg, de leegte van de woestijn of de stilte van het klooster. Plekken waar je als vanzelf zo open wordt, dat je werkelijke vragen over je leven en werk naar boven kunnen komen. En waar je tot nieuwe bezielde keuzes en antwoorden kunt komen.

Meer informatie vind je op www.bezinningstochten.nl.

Parcivaltocht Engeland

Reisdata: di 21 t/m za 25 september 2021
Begeleiding: Gert Stegeman

Bezinningstocht woestijn Marokko

Reisdata: za 14 t/m za 21 nov 2020 (vanwege corona geannuleerd!)
Begeleiding: Gert Stegeman en Pam van der Vlugt

‘Wie de Graal eens wil ontvangen,
bedenk, er geldt daartoe één wet:
een innig, heilig, diep verlangen.
– Wolfram von Eschenbach


Deze nieuwe bezinningstocht naar het zuidwesten van Engeland is geïnspireerd op de legende van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. We wandelen langs de prachtige noordwest kust van Cornwall, waar de Atlantische Oceaan al sinds mensenheugenis op de rotsen beukt. Hier bevinden zich ook de ruïnes van het kasteel Tintagel, waar volgens de overlevering koning Arthur geboren werd. In deze mythische omgeving treden we in het spoor van Parcival, de jongen die tot ridder van de ronde tafel werd. Net als hij gaan we op zoek naar de heilige graal, naar datgene wat ons in ons werk en leven werkelijk bezielt.

>> Meer informatie vind je op www.bezinningstochten.nl.

Nergens kun je zo de stilte en de leegte ervaren als in de woestijn. De krachtige, rauwe kaalheid en de leegte van uitgestrekte vlaktes, imposante rotspartijen en zandduinen. De soms zinderende hitte overdag afgewisseld met koude nachten, waarin een oneindige sterrenhemel je laat duizelen. Eindeloos in de leegte, van niks naar nergens wandelend; het laat je voelen hoe nietig je bent en hoe je je mag toevertrouwen aan dat wat groter is dan jij. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoe alles bij jezelf begint. Er zijn geen uitvluchten, geen afleidingen. Dat is de woestijn. Een week lang hier lopen, de stilte tot in het diepst van je wezen laten doordringen. Wat er in je leeft helder laten worden, en weer gaan beseffen wat echt belangrijk voor je is in je leven. Van daaruit kun je tot nieuwe stappen komen.

>> Meer informatie vind je op www.bezinningstochten.nl

Bezinningsreis Israël

Reisdata: do 31 maart t/m za 9 april 2022
Begeleiding: Herma Meulenkamp en Gert Stegeman

In 2022 organiseren we voor de derde keer deze bezinningsreis naar Israël. Het beloofde land waarvoor Mozes op reis ging, maar dat hij nooit bereikte. Het land dat zoveel mensen uit verschillende tradities steeds weer op weg doet gaan om de energetisch, archetypisch en historisch geladen plekken te zien en te beleven. En zo weerklank te vinden in hun eigen essentie.

We volgen we eeuwenoude sporen in de natuur en in de Oude Stad van Jeruzalem. We treden in voetstappen van vele pelgrims en zoekers voor ons en komen op plekken die verscheurd zijn door tegenstelling. We ervaren de spiritualiteit en religiositeit van Jeruzalem, zwemmen in de Dode Zee, slapen een nacht in de stille woestijn van Judea en verblijven aan het Meer van Galilea met zijn prachtige natuur. We sluiten de reis af met een overnachting in Akko, een oude kruisvaardersstad aan de Middellandse Zee.

Gert en Herma, jullie beider ‘zijn’, inbreng, rust en inspiratie vormden belangrijke ingrediënten, zodat de reis is kunnen worden wat het werd. Dank voor jullie wijze woorden, de bronnen van inspiratie, de verhalen, teksten, het plezier, en de lichtheid. 

Rachel Ploem

In ‘het land van melk en honing’ gaan we op zoek naar voeding, heling en inspiratie voor onze ziel. We stellen ons open; juist voor wat we niet zoeken, voor wat op ons pad verschijnt. Voor datgene wat ons van ‘de andere zijde’ tegemoet wil treden. Om zo te ontdekken dat ‘het land van melk en honing’ niet buiten ons is, maar in ons. Dat als we ontspannen zijn en vrij geven wie we zijn, we niet alleen in het beloofde land zijn, maar zelf het beloofde land zijn.

>> Meer informatie vind je op www.bezinningstochten.nl.