Naar het beloofde land

In het voorjaar van 2024 organiseren we deze bezinningsreis naar Israël. Het beloofde land waarvoor Mozes op reis ging, maar dat hij nooit bereikte. Het land dat zoveel mensen uit verschillende tradities steeds weer op weg doet gaan om de energetisch, archetypisch en historisch geladen plekken te zien en te beleven. En zo weerklank te vinden in hun eigen essentie.

In de voetstappen van vele pelgrims voor ons

Tijdens deze bezinningstocht volgen we eeuwenoude sporen in de natuur en in de Oude Stad van Jeruzalem. We treden in voetstappen van vele pelgrims en zoekers voor ons en komen op plekken die verscheurd zijn door tegenstelling. We ervaren de spiritualiteit en religiositeit van Jeruzalem, zwemmen in de Dode Zee, slapen een nacht in de stille woestijn en verblijven aan het Meer van Galilea met zijn prachtige natuur. We sluiten de reis af met een overnachting in Akko, een oude kruisvaardersstad aan de Middellandse Zee.

Op zoek naar voeding en inspiratie voor de ziel

In ‘het land van melk en honing’ gaan we op zoek naar voeding, heling en inspiratie voor onze ziel. We stellen ons open; juist voor wat we niet zoeken, voor wat op ons pad verschijnt. Voor datgene wat ons van ‘de andere zijde’ tegemoet wil treden. Om zo te ontdekken dat ‘het land van melk en honing’ niet buiten ons is, maar in ons. Dat als we ontspannen zijn en vrij geven wie we zijn, we niet alleen in het beloofde land zijn, maar zelf het beloofde land zijn.

Tijdens deze reis wisselen we gezamenlijke bijeenkomsten van meditatie, inspiratie en uitwisseling af met stiltetijd; tijd waarin je op en met jezelf bent. Ook gaan we letterlijk samen onderweg.

Impressie bezinningsreis Israël

Ont-moeting met Jeruzalem

We komen op donderdag aan in Tel Aviv en reizen per bus door naar Jeruzalem. Daar verblijven we aan de rand van de Oude Stad, in een hotel in de Joodse wijk. Deze eeuwenoude stad ligt op het kruispunt van wegen die noord, zuid, oost en west al eeuwenlang met elkaar verbinden. In deze stad stellen we ons open voor ont-moeting, maken we ons ontvankelijk voor wat we niet zoeken, voor wat naar ons toekomt. We lopen door kleine steegjes met Arabische markten en bezoeken heilige plaatsen, zoals de Klaagmuur, de Heilig Grafkerk en de Tempelberg. Er is ook tijd om zelf op pad te gaan.

Een nacht in de Judea-woestijn

Op zondag laten we de drukte van de stad achter ons. Na een ‘duik’ in de Dode Zee komen we aan in de woestijn van Judea, waar we de nacht doorbrengen in tenten. We genieten van de immense sterrenhemel en laten de stilte en de leegte in ons toe. Dit is een plek om los te laten en ruimte te ervaren voor wat zich in jou aandient.

Inspiratie opdoen aan het Meer van Galilea

In de loop van maandag vertrekken we met de bus naar het tot de verbeelding sprekende meer van Galilea in het noorden. Onderweg maken we een tussenstop bij de doopplek van Jezus in de Jordaan. Aan het meer van Galilea verblijven we vier nachten in een eenvoudige kibbutz in de heuvels. We zijn hier veel in stilte, mediteren in de tuin, wandelen naar het meer en in de omgeving, en bezoeken het vlakbij gelegen Kafarnaüm, de Broodvermenigvuldigingskerk en de berg van de Zaligsprekingen. Een plek om te ontspannen, te studeren en nieuw zicht en inspiratie tot je te laten komen.

De overgang maken naar huis in Akko

Vrijdag verlaten we het Meer van Galilea en reizen we naar kruisvaardersstad Akko aan de Middellandse zee, waar we de laatste nacht doorbrengen. Deze oude havenplaats, met middeleeuwse en oosterse uitstraling, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanwege de geneeskrachtige kruiden die hier werden gevonden, noemden de Oude Grieken deze stad ‘Ake’, wat genezing betekent. We overnachten in een moderne jeugdherberg aan de rand van het centrum. Je kunt hier slenteren door de nauwe steegjes en een bezoek brengen aan de Turkse bazaar (souk in het Arabisch). Vanaf deze plek maken we de overgang van onze innerlijke reis naar de ‘bewoonde wereld’ thuis. 

Praktische informatie

Reisdata: april 2024 (precieze data volgen)
De groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 14 deelnemers.
De bezinningsreis wordt begeleid door Gert Stegeman en Ellen van Damme.

Voor de deelnemers die definitief meegaan is er voorafgaand aan de reis een kennismakings- en informatieavond in Utrecht.

Kosten en aanmelding

Reiskosten: ca. € 3.075,-. (Dit bedrag is onder voorbehoud van stijgende ticketprijzen, waardoor op het moment van boeking de reissom hoger kan uitvallen. We adviseren om zo tijdig mogelijk te boeken.)

De reiskosten zijn inclusief begeleiding van twee ervaren ITIP-begeleiders, vliegticket Amsterdam-Tel Aviv, verblijf in 2-persoonskamers in een hotel en eenvoudige guesthouses, een nacht in een tent in de woestijn, ontbijt, lunch of lunchpakketten (m.u.v. Jeruzalem) en avondeten, entreegeld voor plaatsen die we gezamenlijk bezoeken en alle transfers; exclusief lunches in Jeruzalem, drankjes, overige entreegelden, reserveringskosten (€ 25), SGR-bijdrage (€ 5) en calamiteitenfonds (€ 2,50).

Bij aankomst in Israël ontvang je gratis een toeristenvisum.

Aanmelden kan via de website van Bezinningstochten: aanmelden voor bezinningsreis Israël.
Of e-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850.

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.