Op deze bezinningstocht treden we in de voetsporen van de yogi’s en de Tibetaanse monniken die zich al duizenden jaren in de Himalaya’s terugtrekken om te mediteren. Zowel het hindoeïsme als het boeddhisme kennen een rijke traditie van pelgrimeren. Nepal heeft talrijke heilige plaatsen waar pelgrims heen trekken om trouw te beloven aan het allerdiepste in zichzelf.

Onthechten en je Zelf herinneren

Ook voor ons is de grootsheid van de besneeuwde bergen van de Himalaya bij uitstek een plek om tot rust en bezinning komen. Op deze pelgrimstocht trekken we over een hoge bergpas en lopen we rondom het Manaslu massief, vertaald als ‘berg van de ziel’. Tijdens het klimmen maken we ons stap voor stap los van de verwikkelingen van ons dagelijks bestaan. Aan de hand van meditatievragen, bezinnen we ons op de zegeningen en belemmerende patronen in onze levens. Op de paden die ons naar boven leiden, worden we door de vele geloofsbakens in het landschap steeds weer herinnerd aan het Zelf, onze ziel. Zoals daar zijn: de kloostertjes, de gebedsvlaggen en de afbeeldingen van Shiva en zijn ‘godenverwanten’. In de bergen ervaren we de pure kracht van de natuur en onze nietigheid als mens. In deze indrukwekkende omgeving raak je gaandeweg onthecht en innerlijk zo stil dat de antwoorden op essentiële levensvragen als vanzelf omhoog komen. Het diepe contact met je zelf, brengt helder zicht op wie je bent en wat je te doen staat. Stil van geest en met hernieuwde inzichten, dalen we weer af naar de bewoonde wereld en pakken onze levens weer op met nieuwe energie.

Impressie bezinningstocht rond de Manaslu, Himalaya

Van Kathmandu naar Manaslu, de ‘berg van de ziel’

We starten onze reis in Kathmandu, waar we enkele indrukwekkende tempels bezoeken. Per minibus reizen we dan naar het begin van onze veertiendaagse wandeltocht rondom Mount Manaslu, de ‘berg van de ziel’. We starten in een subtropisch landschap met rijstterrassen en typisch Nepalese dorpen en we doorkruisen bamboe- en rododendronbossen. We volgen een prachtig pad langs de rivier en via hangbruggen wisselen we steeds van oever. Zo bereiken we een alpien landschap met traditionele Tibetaans boeddhistische dorpen en daar genieten we onze eerste blik op de besneeuwde Manaslu. Na een rustdag vervolgen we onze weg door yakweiden en langs muren van gestapelde gebedsstenen. We komen meer en meer in een steenwoestijn en zijn omgeven door gletsjers die glinsteren in het zonlicht. Uiteindelijk bereiken we het hoogste punt van onze wandeltocht, de met gebedsvlaggen getooide Larkya La pas (5135m). Vanaf de pas beleven we adembenemende vergezichten op de sneeuwkappen van Nepal en Tibet.


“Nepal heeft me zowel mentaal, fysiek en emotioneel uitgedaagd en tot mijn kern gebracht. Een mooie zoektocht rond de berg van de ziel naar mijn eigen ziel. De rust, ruimte en hoogte gaven mij inspiratie, vreugde en kracht. Ik heb gevonden wat ik zocht, achtergelaten wat ik kwijt wilde en herboren laten worden wat er altijd gezeten heeft. Een nieuw licht in liefde.”

deelnemer bezinningstocht Himalaya


Slapen in herbergjes, lopen in stilte, ervaringen delen

Tijdens de trek verblijven we in karakteristieke bergdorpen en overnachten in gastvrije herbergjes. De dag begint met lichaamswerk en het uitwisselen van dromen. Elke dag kent zijn eigen thema dat past bij het moment, bij het landschap en bij de innerlijke reis die we maken. We lopen veel in stilte en doen onderweg meditatieve en energetische oefeningen. ’s Avonds delen we over onze ervaringen en inzichten van de dag.

We lopen dagelijks zes tot zeven uur. Onze bagage wordt gedragen door Nepalese sherpa’s. Ze zijn open en nieuwsgierig in het contact, via hen krijgen we veel mee over de Nepalese bergcultuur. Onze gids vertelt over de omgeving, de religie en geeft informatie over het voorkómen van hoogteziekte. De tocht is pittig maar wordt geleidelijk opgebouwd wat betreft wandelinspanning en hoogte acclimatisatie. Voorwaarde is dat je goed ter been bent en een goede conditie hebt. Enige bergwandelervaring is een voordeel.

Klik hier voor een impressie van het reisprogramma van dag tot dag.

Praktische informatie

Reisdata: zondag 24 oktober t/m zaterdag 13 november 2021.
Kosten: ca. € 4.595,-.

De reiskosten zijn incl. begeleiding, vliegticket Amsterdam-Kathmandu, eten, drinken, verblijf in lokale lodges, hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamers in Kathmandu, transfers en permits.
Exclusief: reserveringskosten (€ 25), SGR-bijdrage (€ 5), calamiteitenfonds (€ 2,50), kosten voor een visum en maaltijden in Kathmandu.

De groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 12 deelnemers.

De reis wordt begeleid door Gert Stegeman en Huib Beerda.
Voor de mensen die definitief meegaan is er voorafgaand aan de reis een voorbereidings- en kennismakingsavond. De datum en locatie van deze avond volgt spodig.

Aanmelden kan via de website van Bezinningstochten: aanmelden voor de Bezinningstocht Nepal.
Of e-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510850.

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.