Ik voel ’t leven van de herfst, 
van ’t afscheid van wat eens verbonden was
en zich weer zal verbinden in nieuwe vormen. 
Ik voel ’t afscheid van wat eens begon en nu eindigt.
Afscheid met de belofte van een nieuw begin.
Ik voel ’t ritme van mijn leven,
mijn kracht.

De energie trekt zich terug tot diep in de aarde
om zich te beschermen tegen storm en kou.
‘t Leven wordt bewaard in haar diepste kern, 
wachtend op de wedergeboorte.

Ik bedank mij zelf en mijn omgeving voor alles.
Ik wil nu loslaten met de blaadjes van de bomen,
in vertrouwen,
in de milde melancholie van ’t afscheid,
met de belofte van een nieuw begin.

Nevels, zachte regen kruidig ruikt ’t,
diepe kleuren, herfst in mij,
om mij heen volheid, rijpheid, 
’t groeide, ’t bloeide, de vruchten zijn rijp.
Ik ga oogsten.

Els Kikke

Wandelretraite in de herfst

In de herfst trekt het licht zich langzaam terug, de nachten worden kouder, de kleuren worden dieper, de natuur bereidt zich voor op de winter. Dit is een tijd om terug te schakelen en naar binnen te keren. Om wat gerijpt is te oogsten en wat jou niet langer dient los te laten. Tijdens deze dagen maak je de balans op voor jezelf, wandelend langs de stranden, in de duinen en door de bossen van het prachtige eiland Terschelling. De weidsheid van de natuur, de rust en de stilte in jezelf helpen je om los te komen van je dagelijkse patronen en je dieper te ontspannen. 

De Folkshegeskoalle, vertrekpunt voor mooie wandelingen

We verblijven deze dagen in de Folkshegeskoalle Schylgeralân in Hoorn. Deze fijne plek aan de rand van de duinen, midden in de mooie flora en fauna die het eiland te bieden heeft, is het ideale vertrekpunt voor heerlijke wandelingen. Dagelijks wandelen we zo’n 8 tot 12 km. 

De begeleiding is in handen van Ellen van Damme en Gert Stegeman. Zij zullen je bij aankomst van de boot op Terschelling ontvangen. Per fiets gaan we dan naar de Folkshegeskoalle, zo’n 10 km van de haven. Na een heerlijke lunch starten we in de middag met het programma.

Naast de gezamenlijke wandelingen, is er een licht programma waarin we meditatie en aandachtsoefeningen doen, inspiratie geven en persoonlijke ervaringen uitwisselen. Ook is er voldoende tijd en ruimte om op jezelf te zijn. We zijn tijdens deze retraite veel in stilte, zowel tijdens het wandelen als op de locatie zelf.

“Tijd en ruimte voor mezelf in een heerlijke bedding van liefdevolle aandacht”

deelnemer stiltewandelweekend schiermonnikoog

Praktische informatie

Data: zondag 25 september 2022 (vertrek om 10.05 uur met de veerdienst in Harlingen) – woensdag 28 september 2022 (vertrek om 15.35 uur met de veerdienst op Terschelling). 

De begeleiding is in handen van Ellen van Damme en Gert Stegeman. Zij zullen je bij aankomst van de boot op Terschelling ontvangen. Per fiets gaan we dan naar de Folkshegeskoalle, zo’n 10 km van de haven. Na een heerlijke lunch starten we in de middag met het programma.

Het aantal deelnemers is minimaal 10 en maximaal 14.  Voorafgaand aan de tocht vindt er met iedere deelnemer een kort telefonisch kennismakingsgesprek plaats.

Kosten: € 945,-. Dit is inclusief begeleidingskosten, verblijf op basis van een 1-persoonskamer met volpension en toeristenbelasting; exclusief overtocht Harlingen-Terschelling v.v. (€ 36,74) en huur fiets.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gert Stegeman:
(06) 15414871 of gert@itip.nl of Ellen van Damme: (06) 16332334 of ellen@itip.nl; of met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

Aanmelden kan via de website van Bezinningstochten: aanmelden voor de wandelretraite.
Of e-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850.

Op deze activiteit zijn de annuleringsvoorwaarden van het ITIP van toepassing.