Toevertrouwen aan de leegte

Nergens kun je zo de stilte en de leegte ervaren als in de woestijn. De krachtige, rauwe kaalheid en de leegte van uitgestrekte vlaktes, imposante rotspartijen en zandduinen. De soms zinderende hitte overdag afgewisseld met koude nachten, waarin een oneindige sterrenhemel je laat duizelen. Eindeloos in de leegte, van niks naar nergens wandelend; het laat je voelen hoe nietig je bent en hoe je je mag toevertrouwen aan dat wat groter is dan jij. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoe alles bij jezelf begint. Er zijn geen uitvluchten, geen afleidingen. Dat is de woestijn. Een week lang hier lopen, de stilte tot in het diepst van je wezen laten doordringen. Wat er in je leeft helder laten worden, en weer gaan beseffen wat echt belangrijk voor je is in je leven. Van daaruit kun je tot nieuwe stappen komen.

Wandelen in stilte door de Sahara

We wandelen grotendeels in stilte onder begeleiding van een Bedoeïenengids en zijn mannen, een karavaan kamelen die onze bagage vervoert, en met het gemak van een aantal kamelen om op te rijden. We wandelen afwisselend door laaggebergte waarin de overgang van de Atlas naar de Sahara gemaakt wordt. Het voert ons over rotsachtige vlaktes, langs oude rivierbeddingen en door eindeloze zandduinen van de Sahara, met hier en daar een kleine Bedoeïenen nederzetting of oase.

“De schoonheid van eenvoud en rust heb ik in deze week intens ervaren. Het ervaren hoe waardevol dit voor me is, waardoor ik intenser leef en mijn werk nog meer vanuit intuïtie kan benaderen.”

Deelnemer woestijntocht Marokko
Impressie bezinningstocht Marokko

Slapen onder de sterren

Elke dag heeft zijn eigen thema, wat past bij dat moment en bij de reis die we ook naar binnen maken. We doen meditatieve en energetische oefeningen. Verder wisselen we ervaringen uit, vertellen over onze levens, en genieten van de gastvrijheid van de Bedoeïenen, die soms ’s avonds nog muziek maken. We slapen onder de indrukwekkende sterrenhemel. In de ochtend en de tweede helft van de middag wandelen we. ‘s Middags is er een lunch in de schaduw en ‘s avonds verblijven we in een dagelijks opgebouwd Bedoeïenen kamp. Er is meer dan voldoende heerlijk eten en voldoende drinkwater. Water om te wassen is zeer beperkt. In de loop van tocht nemen we ook een dag rust.

Iedereen met een goede gezondheid en een gemiddelde conditie (of bereidheid die vooraf op te bouwen) kan meedoen. Je hebt geen wandel- of woestijnervaring nodig. Wel de bereidheid om je eigen dilemma’s te onderzoeken en de stilte aan te gaan.

Praktische informatie

De bezinningstocht start op zaterdag. We vliegen van Amsterdam naar Marrakech, en van daar rijden we door de Hoge Atlas naar ons hotel in Ouarzazate. De volgende ochtend vertrekken we al vroeg voor een vier uur durende rit door het Anti-Atlasgebergte naar de startplek van onze tocht. Vanaf hier gaan we te voet verder, om vervolgens zes dagen en vijf nachten in de woestijn te verblijven. Op vrijdag trekken we de woestijn weer uit, en verblijven we weer een nacht in het hotel in Ouarzazate. Op zaterdag rijden we naar Marrakech, en van daar vliegen we terug naar Amsterdam.

De groepsgrootte is minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers.
De tocht wordt begeleid door Gert Stegeman en Huib Beerda.

Voor de deelnemers die definitief meegaan is er voorafgaand aan de tocht een informatie-/kennismakingsavond op dinsdag 15 oktober in Vleuten.

Data, kosten en aanmelding
Data: zaterdag 16 november t/m zaterdag 23 november 2024;
Kosten: € 1.845,- (exclusief vliegticket).

De kosten zijn inclusief begeleiding, hotelovernachtingen in Ouarzazate op basis van 2-persoonkamer, 6 dagen woestijntocht all-in, transfers; exclusief ticket Amsterdam-Marrakech met Transavia (ca. € 470,- (afhankelijk van het moment van boeken) en € 35 reserveringskosten), fooien, drankjes, extra maaltijden, € 25 boekingskosten SNP, € 5 SGR-bijdrage en € 2,50 calamiteitenfonds.

Eventuele extra kosten:
– toeslag voor een 1-persoonskamer in Ouarzazate: € 70,- (bij boeking aangeven)

Voor Marokko is geen visum nodig.

Je kunt je aanmelden via de website van Bezinningstochten.
Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gert Stegeman: 06-15414871 of gert@itip.nl; of met het kantoor van het ITIP: (0575) 510850 of bezinningstochten@itip.nl.